fbpx

Hello!..  Sosyal medyadan bizi takip edebilirsiniz

s

Koronavirüs Salgını Dijital Pazarlamayı Etkiliyor mu?

Koronavirüs Salgını Dijital Pazarlamayı Etkiliyor mu?

2019 yılının son aylarında, ilk teşhisi Çin’in Vuhan kentinde konulan yeni bir koronavirüs, birkaç ay içerisinde tüm dünya ülkelerini ciddi düzeyde tehdit etmeye başladı.

Gerek ekonomik gerekse sosyal anlamda insanları, şirketleri ve devletleri zor duruma düşüren koronavirüs, çoğu şirketin evden çalışma modeline geçmesine, restoran, cafe ve küçük işletmelerin ise geçici süreliğine işletmelerini kapatmasına neden oldu. Maddi ve manevi anlamda ne kadar üzücü ve zor bir süreç olursa olsun, bu süreçte tam tersi, satışlarını arttırarak rekora imza atan işler de oldu.

Çalışanlar sağlıkları ile ilgili kaygılar yaşarken, şirketler de ekonomik anlamda kaygılar yaşıyor.

Bu süreçten en karlı çıkan iş modelleri ise başta E-Ticaret siteleri, moto kuryeler ile sipariş götüren uygulamalar olmak üzere internet üzerinden satış yapabilen bütün firmalar olarak gösterebiliriz. Hiç beklemediğimiz belki de daha önce hiç düşünmediğimiz bu durumdan karlı çıkabilmek için hatta en kötü ihtimalle zarara uğramamak için E-Ticaret’in ve içerik üretiminin ne kadar önemli olduğunu uygulamalı olarak görmüş olduk.

Çoğu şirketin evden çalışma modeline geçmesi ve çoğu kişinin de kendini eve kapatması, kendini izole etmesi sebebiyle sosyal medya ve internet kullanımı yoğun bir şekilde arttı. Öyle ki internet yavaşlamaları bile yaşanmakta. İzole günlerin getirdiği şartlarda alışverişlerimizi uygulamalardan evlerimize getirtiyor, eksiğimiz olan şeyleri AVM’lere gitmek yerine E-Ticaret sitelerinden satın alıyoruz.  

E-Ticaret kategorisinde 9 Mart 2020 Pazartesi ve 16 Mart 2020 Pazartesi tarihlerini kıyasladığımızda, e-ticaret trafiğinde %15.10’lük bir artış oldu. E-ticaret sitelerinin  #evdekal kampanyalarına izole günlerde epey ilgi gösterildiğini söyleyebiliriz.

Bu sebeple sosyal medya reklamları ve sosyal medya içerik yönetiminin bu süreçte ne kadar önemli olduğunu tahmin edebiliyorsunuzdur. Sektörünüz ne olursa olsun zaten yoğun bir şekilde kullanılan sosyal medyanın, karantina günlerinde çok daha fazla kullanılmasından dolayı çok daha fazla kişiye erişebilir, marka bilinirliğinizi arttırabilir, kreatif içerik yönetimiyle akıllarda kalabilirsiniz. Kimi firma #evdekal hashtagi ile yaratıcı çalışmalar yaparken, kimileri ise evde kalma durumunu avantaja çevirecek kampanyalar ve reklam çalışmaları ile satışlarını arttırdı.

Çoğu medikal ürün satan firma bu sebeple maske ve dezenfeksiyon ürünlerinde satış ve talep patlamaları yaşadı. Ama bu sektörde dijitalde var olan firmalar bundan en karlı çıkanlar oldu. Bu sektörlerin sadece sosyal medya içerik üretimi ve basit bir E-ticaret sitesiyle bile satışları artarken, reklam ile birlikte ne kadar fazla kişiye erişebildiğini ve satış yapabildiğini düşünebiliyor musunuz?

Sektörünüz ne olursa olsun tüketimin ve talebin çok fazla arttığı bu günlerde dijitalde yerinizi almak için birçok sebebiniz var. İnsan sağlığını tehdit etmesinin üzücülüğü yanında bu geçici süreçte kendimizi ve çevremizi riske atmadan işinizi yapabilmeniz, satışlarınızı arttırabilmeniz mümkün. 

Medikal ürün firmaları ve E-ticaret sektörü haricinde kullanıcı alışkanlıklarına bakarsak, video içerik ve dizi film içeriklerinin tüketimi de bu dönemde oldukça arttı.

Son zamanlarda oldukça popüler olan Netflix’in 9 Mart günü toplam ziyaretçi sayısı 650K civarında iken, 16 Mart günü 1M üzerinde ziyaretçiye ulaştı.

Tüm bunlardan yola çıkarak tüketimin artmasıyla birlikte sektörünüzle ilgili sosyal medya içerik üretimi ve dijital pazarlama ile satışlarınızı arttırabileceğinizi bilmeniz gerekiyor

Peki Bu Süreçte Sosyal Medya ve Google Reklamları Durdurulmalı mı?

Karantina günlerinde işletme ve firma sahiplerinin en çok aklına gelen sorulardan bir tanesi de reklamların bu süreçte durdurulup durdurulmaması. Bazı istisnalar olsa da bu süreçte satışlarınızın azaldığını düşünüyor veya azalacağından endişe duyuyorsanız internetten satış yapma modeline geçerek, sosyal medya reklamları ile bu kaygınızı sonlandırabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, tüketicilerin çoğu yüzyüze alışveriş yapmak yerine internetten alışveriş yapmayı tercih ediyor. Bu durumu avantaja çevirebilirsiniz. 

Ürün satışı sektöründe değilseniz de bu reklamları durdurmanız için bir sebep olmamalı çünkü yine insanlar ileride yaptırmayı planladıkları işler için araştırma yapmaya devam ediyor ve bunun için interneti her zamankinden daha yoğun bir şekilde kullanıyor. 

Çünkü herkes bunun geçici bir süreç olduğunu biliyor.

Rakipleriniz bu süreçte reklamlarını durdurmuyorsa sizin reklamlarınızı durdurmanız sadece şuanlık para harcamanızın önüne geçer. Ama ileride yapabileceğiniz işler için potansiyel müşterilerinizin sizi görmemesi, rakiplerinizin sizin önünüze geçmesine neden olabilir. Bu yüzden reklamlara devam ederek kendinizi unutturmamanız şimdi olmasa bile ileri zamanlar için bir yatırım olmalı.

Sosyal Medya Yönetimi ihtiyaç değil, gerekliliktir.